AMSOIL has rounded out their European engine oil offerings by releasing a new “Full-SAPS” synthetic 5W-40 engine oil. The new AMSOIL European Car Formula 5W-40 “Full-SAPS” Synthetic Motor Oil (product code: EFM) is suitable for gasoline and diesel engines including turbo-charged models. It can be used where the VW 502.00, 505.00, Mercedes-Benz 229.3, 229.5 and BMW LL-01 (and several more) specifications are required.
What is “SAPS”?
SAPS refers to the sulfated ash, phosphorus, and sulfur content of a motor oil. European manufacturers base their motor oil suggestions and SAPS requirements on the emission systems and/or exhaust treatment devices equipped on each application. Some emissions components are sensitive to high SAPS content, while some vehicles are equipped with emissions equipment that may not be affected by SAPS content.
Q & A
AMSOIL has published a Q&A article that discusses why they need 3 distinct European Formula synthetic motor oils and why SAPS levels should matter to owners of European makes.
1. Question: Why did AMSOIL offer a second 5W-40 oil in the European Car Formula line?
Answer: 5W-40 continues to be the viscosity most commonly recommended by European vehicle manufacturers. However, European specifications have evolved to form three distinct categories – full, mid and low sulfated ash, phosphorus, and sulfur containing motor oils (SAPS). AMSOIL now offers two 5W-40 viscosity grade oils with different SAPS levels in the European Car Formula line. EFM covers specifications calling for a full SAPS oil, while AFL covers specifications requiring a mid SAPS oil.
2. Question: Why are different SAPS levels necessary?
Anwer: Some emissions systems and after treatment devices, such as diesel particulate filters (DPFs) and catalysts, are sensitive to the SAPS content of oil and require lower SAPS formulations, such as AFL or AEL. Many vehicles, however, are not equipped with emissions systems that are sensitive to higher SAPS levels; they are best protected by full-SAPS oils, such as EFM.
3. Question: What is the difference between EFM, AFL and AEL?
Answer: EFM, AFL and AEL are designed for full, mid and low SAPS European motor oil requirements, respectively. AMSOIL European Car Formula Motor Oils are recommended for use in vehicles calling for the following specifications:
4. Question: How does a vehicle owner know which oil to use?
Answer: AMSOIL recommends checking the owner’s manual for the recommended original equipment manufacturer (OEM) specifications and matching the corresponding AMSOIL product. For convenience, AMSOIL provides a comprehensive online look-up guide listing European vehicle applications.
5. Question: What are the benefits of using AMSOIL EFM?
Answer: AMSOIL EFM is a full-SAPS product that provides excellent engine wear protection, superior engine cleanliness and outstanding all season performance. It is designed for European gasoline and diesel engines including those with turbo charged engines.
6. Question: What is the recommended drain interval for AMSOIL EFM?
Answer: AMSOIL EFM is designed to provide excellent performance and viscosity retention for the long oil drain intervals recommended by European OEMs. European OEM oil change intervals often exceed 10,000 miles through the use of oil life monitoring systems.
7. Question: What package sizes are available for AMSOIL EFM?
Answer: AMSOIL EFM is offered in quarts, 5 liters, 55 gallon drums and 275 gallon totes.
8. Question: Is AMSOIL EFM compatible with other European Car Formula oils?
Answer: AMSOIL EFM is compatible with conventional and other synthetic motor oils. Mixing AMSOIL motor oils with other oils, however, will reduce the performance benefits. Aftermarket oil additives are not recommended for use with AMSOIL motor oils.
9. Question: Why does AMSOIL EFM cost less than AFL and AEL?
Answer: AMSOIL EFM costs less than AFL and AEL because full SAPS oils are less expensive to formulate compared to mid and low SAPS oils.
Oildepot is owned and operated by Marc Roden. We have been an authorized AMSOIL dealer since 2001. OilDepot offers AMSOIL products to customers in every corner of Canada and the United States. We ship from two distribution points in Canada and nine warehouses in the US.
AMSOIL is making some changes to their collection of European Formula Synthetic Motor Oils. Some have been reformulated and improved to meet vital new industry specifications. All four products will receive subtle name changes and most get new container size options. The Low and Mid-SAPS products will be called “Improved” ESP, while the Full-SAPS products…
A reader asks: I’ve heard that AMSOIL Dominator 2-Stroke Oil can cause internal engine rust. Is there any truth to this? Answer: This 100% not true. We have also seen internet chatter suggesting that Dominator Synthetic 2-Stroke Racing Oil causes rust on engine internals like cranks, piston and cylinder walls or at least leaves these…
We now offer high-end oil filters for several Volkswagen, Audi, BMW, Hyundai and Kia models. If you are looking for a premium replacement for ordinary OEM paper cartridge oil filters, read on. AMSOIL has just released new cartridge oil filters that are part of the exceptional Ea15K series. These oil filters have the exclusive AMSOIL…
AMSOIL is offering free shipping on orders over $100 for Preferred Customers starting on Wednesday, June 14th at 9 am CST and ending on June 20th at 11:59 CST. Who Is Eligible For Free Shipping? AMSOIL Preferred Customers with valid memberships in Canada and the United States. Customers in remote regions may not be eligible…
If you have a manual or stick-shift transmission and live in the Northern US or Canada, you may experience difficult shifting when you start out in cold weather. This common difficulty is not due to a design defect or mechanical problem with your transmission. It is due to inadequate transmission oil in your car or…
Owners of certain 2004 and newer Toyota vehicles requiring the “WS” automatic transmission fluid spec should heed serious warnings about using aftermarket shops to service and refill their transmissions. Owners of certain 2004 and newer Toyota vehicles requiring the “WS” automatic transmission fluid spec should heed serious warnings about using aftermarket shops to service and…