AMSOIL OE10W-30 Synthetic Diesel Engine OilAs some manufacturers are now suggesting the use of 10W-30 in their diesel engines, AMSOIL has released the API CJ-4 licensed OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil. Ford has been recommending 10W-30 for winter operating temperatures in their F-Series diesels for several years now. Caterpillar also advocates this grade for several of their engines.

This 10W-30 joins OE Diesel 15W-40 in the growing OE series. Like the rest of the OE line, OE 10W-30’s drain interval is as suggested by the original equipment manufacturer. OE Diesel oils are a suburb value, considering the outstanding protection they deliver and the low price.

Keep in mind that even though this product meets the latest API CJ-4 specification for 2007 and newer diesel engines, it is certainly “backward compatible” with older diesel engines making this product a great fit in fleet situations.

Below is a “Q and A” article published by which covers the basic questions regarding this product.

1. Question: Why was AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil (OEC) added to the OE Diesel product line?

Answer: AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil was added to address the needs of model year 2007 and newer heavy- duty diesel engines requiring an API CJ-4 oil in an SAE 30 viscosity grade. The SAE 30 viscosity grade is gaining acceptance in the diesel industry for improved fuel economy and cold weather performance.

2. Question: What are the benefits of using AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil?

Answer: AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil is a full synthetic API licensed product engineered to perform in older and modern diesel applications, including those equipped with turbochargers, diesel particulate filters (DPFs) and exhaust gas recirculation (EGR) systems. The shear stable, lower viscosity grade provides improved wear protection during cold temperature start-ups and increased fuel economy over SAE 40 weight oils.

3. Question: What is the recommended drain interval for AMSOIL OEC?

Answer: Similar to AMSOIL OE 15W-40 Synthetic Diesel Oil (OED), OEC is recommended for use at the OEM recommended drain interval. Refer to your owner’s manual for specific oil change interval recommendations.

4. Question: Can AMSOIL EaHD Extended Life oil filters be used with AMSOIL OEC?

Answer: Yes, but the oil filter must be replaced at each oil change.

5. Question: What applications can AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil be recommended for?

Answer: AMSOIL OEC is recommended for diesel engines and, where appropriate, gasoline engines requiring any of the following specifications:

  • API CJ-4, CI-4+, SN…
  • ACEA E9
  • CAT EFC-3, ECF-2, ECF-1-a
  • Cummins CES 20081
  • MB 228.31
  • MAN 3575
  • Mack EO-O
  • Volvo VDS-4, VDS-3
  • Renault RLD-3
  • MTU Type 2.1

6. Question: What package sizes will OEC be available in?

Answer: AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil is available for purchase in:

  • Quarts
  • Gallons
  • 2.5 Gallons
  • 30 Gallon Drum
  • 55 Gallon Drum
  • 275 Gallon Tote Bulk

7. Question: How is AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil different from AMSOIL Synthetic SAE 10W-30/SAE 30 Heavy-Duty Motor Oil (ACD)?

Answer: AMSOIL OEC meets API CJ-4 requirements for engines made in 2007 and later. These applications are equipped with modern diesel emission systems including diesel particulate filters (DPF). It is also backward compatible to earlier diesel specifications including API CI-4+. AMSOIL ACD provides outstanding performance in pre-2007 diesel engines but is not recommended for applications requiring an API CJ-4 engine oil.

8. Question: What are some of the target markets for this product?

Answer: AMSOIL OE 10W-30 Synthetic Diesel Oil is designed for owner operators and maintenance professionals currently running OEM drain intervals but desiring the extra protection provided by AMSOIL synthetic lubricants. Markets include heavy-duty trucks, off-road equipment, commercial delivery vehicles, work trucks and sport turbo diesel pickups. It is an excellent alternative to risk averse consumers who want experience the benefits of synthetic lubricants.

9. Question: Why was a 10W-30 developed and not a 5W-30?

Answer: Research revealed that 10W-30 is more widely recognized by OEMs and specified by Ford for newer turbo diesel pickups and by off-road manufacturer Caterpillar for heavy-duty engines. In addition to being API licensed, AMSOIL OE 10W-30 further reduces the barrier to selling into these applications by utilizing a 10W-30 viscosity grade.

AMSOIL has discontinued its BriteSide® Miracle Wash Waterless Wash and Polish due to slow sales. Get it while supplies last. We are disappointed by this news as we found a 1001 uses for this product in our shop and used it on a very regular basis. It is outstanding for quick clean-up and polishing of painted surfaces, glass and metal. It left a UV protective shine that repelled dirt and moisture. Miracle Wash has been in the AMSOIL product line for many years and we always felt that it was an item that should have been more popular than it was. We are sad to see it go.